header-image

Hulp bij afscheid en verwerking

Praten over de dood is vaak al moeilijk. Praten over het afscheid van dierbaren en zeker over ons eigen afscheid is nog weer iets anders. Wij willen die drempel verlagen met informatie over de keuzes en mogelijkheden rondom een uitvaart: 'wat moet, mag en kan' bij een uitvaart.

checklinst

checklist:

Direct te doen na overlijden

Het overlijden van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Er komt van alles op je af ...

lees meer...

geld

wat zijn de kosten?

Overzicht kosten onderdelen

Uitvaartkosten zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen. Hoeveel een uitvaart uiteindelijk kost is afhankelijk ...

lees meer...

niet vergeten

waar moet je op letten?

Het regelen van een uitvaart

Na een overlijden moet de uitvaart geregeld worden. Er moet van alles, terwijl de tijd stilstaat...

lees meer...

achtergrondveer
Persbericht
DELA

Crematorium Maaslanden in Nieuwkuijk biedt voortaan aparte herdenkingsplekken voor kindjes die tijdens de zwangerschap of kort na de geboorte overleden. Hiermee sluit het Nieuwkuijkse crematorium aan bij de toenemende maatschappelijke erkenning van overleden ongeboren kindjes. Tussen de strooivelden rondom het DELA-crematorium ligt sinds kort een apart veldje.
Hier ligt alleen maar as van levenloos geboren kindjes. Voor ouders die liever een grafje willen is er ook een urnentuin speciaal voor kindjes aangelegd. Elk grafje wordt gemarkeerd door een ronde grafsteen. Die kunnen ouders laten graveren. Yvonne Kielenstijn, locatiemanager van crematorium Maaslanden Nieuwkuijk: “De grafjes liggen in een cirkel om geborgenheid te bieden.”

Beeldjes
De intieme sfeer wordt versterkt door de kunstwerken die DELA er heeft geplaatst. Pouf, een knuffelbeertje van steen, lijkt onvermoeibaar op en neer te wiebelen bij het strooiveldje. Een stenen speelgoedgirafje met de naam High observeert op zijn gemak de grafjes. Beiden zijn gemaakt door kunstenares Marjolijn Mandersloot: “Het zijn bescheiden beeldjes op een lage sokkel, dicht bij de kleintjes. Alsof ze een beetje over hen waken.”

Erkenning
DELA sluit hiermee aan bij de groeiende behoefte van ouders om bewust afscheid te nemen van voldragen en onvoldragen overleden baby’s en ze een zichtbare plek te geven. Gyselle Klessen is zo’n moeder. Ze baarde in maart 2015 na 15 weken zwangerschap een levenloos meisje dat de naam ‘Frederique’ kreeg. Zij en haar man lieten haar uitstrooien bij Crematorium Maaslanden Nieuwkuijk. “De gedachte dat Frederique bij andere kindjes ligt vinden we mooi. Zo is ze niet alleen.” Ze schreven haar ook, net als veel andere ouders deden, met terugwerkende kracht in bij de Basisregistratie Persoonsgegevens. Dit werd mogelijk na een wetswijziging in februari 2019. Klessen: “Sindsdien is ons gezin pas echt compleet. Ik leg niet meer uit dat ik een kindje verloor. Ik heb het gewoon over ‘mijn dochter’.”

Erkennen dat er ooit een kindje was, helpt veel ouders bij hun verlies, weet Kielenstijn. “Afscheid nemen is heel belangrijk. Ook voor ouders van een kindje dat niet of maar heel kort heeft geleefd. DELA kan geen verdriet wegnemen. Voortaan hebben we een prettige plek waar zij hun verlies kunnen herdenken en andere lotgenoten kunnen ontmoeten.”

veel geraadpleegde onderwerpen

dummyklein

Geen testament

Als er geen testament is, bepaalt de wet hoe de erfenis verdeeld moet worden. De verdeling verloopt via het bloedverwantschap.

milieu

Milieueisen rondom de uitvaart

Milieueisen zijn niet alleen bedoeld om bodem- en luchtverontreiniging te voorkomen. Rondom een uitvaart zijn deze eisen ook ingegeven omdat sommige materialen het natuurlijke ontbindingsproces belemmeren.

dummyklein

Gebruik van een lijkwade

Naast een kist is ook een lijkwade als omhulsel wettelijk toegestaan. Toch is het aan te raden, indien u in een lijkwade wilt worden begraven of gecremeerd, dat vooraf kenbaar te maken.

boek-bril-telefoon

Codicil

Via een codicil kunt u zonder of naast een testament het een en ander regelen voor na uw overlijden. Aan het codicil worden de volgende eisen gesteld: 1. Het moet door uzelf handgeschreven zijn...

roze-uitvaart

Wettelijke voorschriften vervoermiddel

In de wet op de lijkbezorging wordt geen specifiek vervoermiddel genoemd waarin een overledene vervoerd dient te worden. Dit betekent in de praktijk dat in principe elk vervoermiddel toegestaan is van bakfiets tot roeiboot.

dummyklein

Voor eigen rekening

Indien de overledene niet in het bezit is van een uitvaartverzekering en/of beschikt over te weinig contant geld (op de bank) -om bijvoorbeeld de directe uitvaartkosten en/of spoedeisende rekeningen te betalen- kunnen er problemen ontstaan.

algemene informatie

Uitvaartinformatie

Diaconessenpark 39
7917 GB Leeuwarden
Nederland 

058-2139707
info@uitvaartinformatie.nl 

adverteren

Op het aanmeldformulier kunt u de gewenste gegevens voor een bedrijfsvermelding invullen.
Een bedrijfsvermelding in de Uitvaartzorgwijzer is ook te vinden op onze 4 thema websites.

 

Vrijblijvende offertes voor adverteren middels banners, advertorials etc. op de websites van Uitvaart Internet Diensten kunt u aanvragen via ons contactformulier

nieuwsbrief

Gratis aanmelding weeknieuwsbrief
De nieuwsbrief verschijnt wekelijks met de laatste nieuwsberichten, agenda's etc.

 

 

Klik hier voor een voorbeeld weeknieuwsbrief.

aanmelden nieuwsbrief