header-image

Hulp bij afscheid en verwerking

Praten over de dood is vaak al moeilijk. Praten over het afscheid van dierbaren en zeker over ons eigen afscheid is nog weer iets anders. Wij willen die drempel verlagen met informatie over de keuzes en mogelijkheden rondom een uitvaart: 'wat moet, mag en kan' bij een uitvaart.

checklinst

checklist:

Direct te doen na overlijden

Het overlijden van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Er komt van alles op je af ...

lees meer...

geld

wat zijn de kosten?

Overzicht kosten onderdelen

Uitvaartkosten zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen. Hoeveel een uitvaart uiteindelijk kost is afhankelijk ...

lees meer...

niet vergeten

waar moet je op letten?

Het regelen van een uitvaart

Na een overlijden moet de uitvaart geregeld worden. Er moet van alles, terwijl de tijd stilstaat...

lees meer...

achtergrondveer
Persbericht
NVVE

Met een wilsverklaring houdt u regie over het einde van uw leven.
Meer weten? Bezoek een NVVE informatiepunt bij u in de buurt.

Algemeen
Locaties

Aanmelden

Waarom is een wilsverklaring belangrijk?

Hoe het einde van het leven eruit ziet is meestal niet te voorspellen. Toch heeft u er invloed op.
Hoe? Door uw wensen vast te leggen in een wilsverklaring.

Beschrijf bijvoorbeeld dat u bij ondraaglijk lijden voor euthanasie aanmerking wilt komen. Of welke medische behandelingen u in bepaalde situaties wel of niet meer wilt. En wie er namens u uw wensen kenbaar mag maken als u dat zelf niet meer kunt.
Het is belangrijk dat ook uw naasten en de huisarts weten hoe u erover denkt. Een wilsverklaring helpt om daar met hen over te gaan praten.
Zo houdt u maximaal regie over uw levenseinde

Hoe stel je een wilsverklaring op? En is zo’n wilsverklaring wel rechtsgeldig?

Op de Dag van de Wilsverklaring kunt u met al uw vragen bij ons terecht.
Bezoek op zaterdag 5 oktober, tussen 12.00 en 16.00 uur, een Informatiepunt Wilsverklaringen bij u in de buurt. Loop binnen voor deskundig advies, een korte lezing over wilsverklaringen, een persoonlijk gesprek of een brochure. De toegang is gratis.

Meld u aan en ontvang een gratis set wilsverklaringen

Wees verzekerd van een plek en meld u aan. Voor wie zich aanmeldt ligt op 5 oktober een gratis set wilsverklaringen klaar. Deze zijn normaal gesproken alleen voor leden van de NVVE.

Het programma

Het programma is op iedere locatie hetzelfde;

  • Doorlopend is er een informatiestand en zijn er medewerkers beschikbaar voor persoonlijk advies.
  • Om 13.00, 14.00 en 15.00 uur is er een korte (steeds dezelfde) lezing. Hierin aandacht voor wat een wilsverklaring is, welke er zijn, wat u ermee kunt regelen, wat erin moet staan en wat u ermee moet doen als hij eenmaal opgesteld is. Er is speciale aandacht voor de kracht van het behandelverbod (ook bij gevorderde dementie) en waarom het niet nodig is naar een notaris te gaan om een rechtsgeldige wilsverklaring op te stellen. Na elke lezing is er ruim gelegenheid om vragen te stellen.

Hier kunt u terecht

Bezoek op de Dag van de Wilsverklaring een informatiepunt in uw buurt. Alle locaties zijn rolstoeltoegankelijk en zowel met de auto als het openbaar vervoer goed bereikbaar. Klik voor de adresgegevens, de routebeschrijving en aanmelden op de stad waar u op zaterdag 5 oktober een informatiepunt wilsverklaringen wilt bezoeken.

Nu al informatie over wilsverklaringen nodig?

Op onze site leest u meer over wilsverklaringen. We onderscheiden het euthanasieverzoek, het behandelverbod en de volmacht. U vindt er ook informatie over de niet-reanimerenpenning, een specifieke vorm van het behandelverbod. De informatie op de website kan u helpen uw vragen voor de Dag van de Wilsverklaring voor te bereiden.

Bent u lid van de NVVE?

Dan kunt u met uw vragen terecht bij een gratis Spreekuur Wilsverklaringen bij u in de buurt. NVVE leden kunnen hier zowel algemene informatie als persoonlijk advies krijgen over het opstellen en bespreken van wilsverklaringen. Ook kunt u een al opgestelde wilsverklaring met een NVVE consulent doornemen.

veel geraadpleegde onderwerpen

boek-bril-telefoon

Codicil

Via een codicil kunt u zonder of naast een testament het een en ander regelen voor na uw overlijden. Aan het codicil worden de volgende eisen gesteld: 1. Het moet door uzelf handgeschreven zijn...

roze-uitvaart

Wettelijke voorschriften vervoermiddel

In de wet op de lijkbezorging wordt geen specifiek vervoermiddel genoemd waarin een overledene vervoerd dient te worden. Dit betekent in de praktijk dat in principe elk vervoermiddel toegestaan is van bakfiets tot roeiboot.

dummyklein

Geen testament

Als er geen testament is, bepaalt de wet hoe de erfenis verdeeld moet worden. De verdeling verloopt via het bloedverwantschap.

milieu

Milieueisen rondom de uitvaart

Milieueisen zijn niet alleen bedoeld om bodem- en luchtverontreiniging te voorkomen. Rondom een uitvaart zijn deze eisen ook ingegeven omdat sommige materialen het natuurlijke ontbindingsproces belemmeren.

dummyklein

Voor eigen rekening

Indien de overledene niet in het bezit is van een uitvaartverzekering en/of beschikt over te weinig contant geld (op de bank) -om bijvoorbeeld de directe uitvaartkosten en/of spoedeisende rekeningen te betalen- kunnen er problemen ontstaan.

dummyklein

Gebruik van een lijkwade

Naast een kist is ook een lijkwade als omhulsel wettelijk toegestaan. Toch is het aan te raden, indien u in een lijkwade wilt worden begraven of gecremeerd, dat vooraf kenbaar te maken.

algemene informatie

Uitvaartinformatie

Diaconessenpark 39
7917 GB Leeuwarden
Nederland 

058-2139707
info@uitvaartinformatie.nl 

adverteren

Op het aanmeldformulier kunt u de gewenste gegevens voor een bedrijfsvermelding invullen.
Een bedrijfsvermelding in de Uitvaartzorgwijzer is ook te vinden op onze 4 thema websites.

 

Vrijblijvende offertes voor adverteren middels banners, advertorials etc. op de websites van Uitvaart Internet Diensten kunt u aanvragen via ons contactformulier

nieuwsbrief

Gratis aanmelding weeknieuwsbrief
De nieuwsbrief verschijnt wekelijks met de laatste nieuwsberichten, agenda's etc.

 

 

Klik hier voor een voorbeeld weeknieuwsbrief.

aanmelden nieuwsbrief